Як готувати аспарагус
Навесні, під час сезону аспарагуса, ми готуємо різні страви з аспарагусом кожного дня і хочемо поділитися з вами нашими секретами і рецептами.
Білий аспарагус
Перед тим, як готувати білий аспарагус, його потрібно ретельно почистити від захисного шару. Це можна зробити овочечисткою або гострою лопаткою для нарізки сиру. Фахівці радять метод каскаду: зробити рівномірно 3-4 кільцевих надрізи по всій довжині стебла, потім поступово чистити знизу до надрізу. Верхню частину стебла чистити не потрібно, вона ніжна і делікатна. Товщина шкірки, яку ви зрізаєте, може бути близько 1-1,5 мм.
Щоб краще зрозуміти, як чистити білий аспарагус, подивіться відео Йохана Бодена:
Перед тим, як обирати рецепт страви з білим аспарагусом, ознайомтеся з основними правилами його приготування практично для будь-якої страви:
- Для бланшування спаржі бажано використовувати спеціальну вузьку високу каструлю з внутрішнім кошиком, яка дозволяє готувати аспарагус вертикально.
- Наливайте в каструлю стільки води, що вона покривала аспарагус до його верхівки, приблизно нижче на 5-7 см. Таким чином ніжні верхівки стебел приготуються на пару і не розваряться.
- У воду додайте дрібку солі і цукру.
- Занурюйте аспарагус у вже киплячу воду і варіть близько 3-5 хвилин.
- Можете після 3-х хвилин вийняти один паросток і спробувати низ стебла аспарагуса на готовність. Відріжте маленький шматочок і спробуйте на смак. Головне — не переварити, щоб аспарагус залишався al dente!
- Якщо ви вже приготували спаржу, але поки ще не подаєте на стіл, покладіть її в миску, накрийте рушником і поставте в тепле місце.
Найпростіший яєчний соус до білого аспарагуса (фермерський)
Для приготування соусу до 500 г білого аспарагуса вам знадобиться 4 яйця і 100 грам якісного вершкового масла (82%).
- Відварюєте яйця некруто, очистіть від шкаралупи, відокремте жовтки і розімніть їх виделкою в кашку.
- Розтопіть вершкове масло в каструлі з товстим дном, щоб не пригоріло.
- Влийте розтоплене вершкове масло в розім'ятий жовток, посоліть, поперчіть, і ваш соус до білого аспарагус готовий.
Подавати можна з молодою картоплею, шматочками шинки або копченого лосося.
А якщо у вас є час і натхнення, то до білої спаржі можна приготувати також голландський соус.
Які страви з білою спаржею варто спробувати приготувати?
- Білий аспарагус під соусом голландез
- Суп з білого аспарагуса
- Ніжний салат з білої спаржею і м'яким сиром
- Салат з білого аспарагуса і печеного болгарського перцю
Зелений аспарагус
Зелений аспарагус не потрібно повністю чистити. Досить освіжити нижній зріз стебел і можна підчистити нижні 3-5 см, які можуть бути більш жорсткими.
Почнемо з найпростішого способу приготування зеленого аспарагуса на сім'ю з 3-х людей — аспарагус на грилі (або грильовій сковороді).
Вам знадобиться 500 г зеленого аспарагуса, 2 ст. ложки оливкової олії, сік половинки лимона, 50 г натертого або тонко нарізаного сиру пармезан, сіль крупного помелу.
Якщо діаметр низу стебел не більше 8-10 мм, то аспарагус не потребує бланшування. Якщо ж стебла аспарагуса 10 мм і товстіші, то бажано опустити їх у киплячу підсолену воду на 1-2 хвилини, потім злити воду і промити холодною водою, або покласти кілька кубиків льоду для швидкого охолодження. Таким чином стебла не втратять свою "хрумкість".
Потім викладіть аспарагус на тарілку, полийте оливковою олією з кількома краплями лимонного соку, посоліть і акуратно перемішайте. Смажити зелений аспарагус можна на грилі, грильовій сковороді або сковороді WOK на середньому вогні, постійно перемішуючи. Через 4-6 хвилин ваш аспарагус готовий.
Які ще страви можна приготувати з зеленою спаржею?
- Суп із зеленого аспарагуса
- Різотто з зеленою спаржею і копченої фореллю
- Аспарагус з песто і молодою картоплею
- Авокадо-тост зі спаржею і яйцем пашот
- Аспарагус з гребінцями
- Тости зі спаржею та моцарелою
- Аспарагус з курячою грудкою і соусом каррі
Фіолетовий аспарагус
Мабуть, найбільш незвичайний вид аспарагуса. Фіолетовий аспарагус найчастіше вживають в їжу сирим.
Але якщо ви все ж таки вирішите його приготувати, то вам варто знати, що в процесі термічної обробки він втрачає свій насичений фіолетовий колір і стає зеленим.
Фіолетова спаржа, як і зелена, не потребує чистки, можна тільки освіжити нижній зріз стебел.
А ось що можна приготувати з фіолетовим аспарагусом: