Лариса Боден, співзасновниця Gourmet з Любимівки, поділилася 5 секретами любові до аспарагусу

Лариса Боден — співзасновниця ферми з вирощування аспарагуса «Gourmet з Любимівки», розповіла про те, за що варто полюбити аспарагус, і яка роль цього овоча у нашому майбутньому.

20200508

Вперше я спробувала аспарагус з лососем, молодою картоплею і голландським соусом, яким традиційно доповнюють страви зі спаржею. Це було дуже смачно, особливо соус, але ось сам аспарагус тоді не справив на мене враження: він здався мені схожим на недоварену молоду картоплю, тільки більш водянисту. З незвичайними продуктами так часто і відбувається — їх потрібно просто розпробувати.

Так і сталося: я по-справжньому оцінила цей овоч вже за рік, тоді ж і почали приходити думки, чи не посадити аспарагус прямо біля будинку. Так і почалася історія аспарагуса з Любимівки, яка нас у підсумку повністю захопила.

Перше знайомство з аспарагусом: як до нього підійти

Для початку варто сказати, що є різні види аспарагуса: білий, зелений і фіолетовий. Всі вони відрізняються смаком та кулінарними особливостями. Наприклад, білий є самостійною стравою, головне — почистити його, правильно приготувати і обов’язково додати соус. Найчастіше використовується голландський, який роблять зі свіжих яєчних жовтків, лимонного соку і вершкового масла. Смак білого аспарагуса я б назвала вишуканою ніжністю.

Ось простий рецепт, з якого я рекомендую почати знайомство з ним.

Зварити білий аспарагус у злегка підсоленій воді — у вертикальному положенні, тримаючи кінчики над водою (його верхівка — найсмачніша частина). Готуйте овоч близько 3-5 хвилин, він не повинен бути перевареним. Потім покладіть його на окрему тарілку та загорніть у звичайний кухонний рушник, щоб зберегти вологу.

Голландський соус можна замінити на більш швидкий і простий варіант: жовтки зварених некруто яєць розімніть виделкою в розтоплене масло, додайте дрібку солі, посипте петрушкою і полийте готовим соусом аспарагус.

20200515

Зелена і фіолетова спаржа асоціюються з весняною свіжістю, як огірок. Фіолетова на смак трохи нагадує зелений горошок, тільки набагато солодший. Обидва види аспарагуса є чудовим доповненням до м’яса, риби, морепродуктів, вони не вимагають великих кулінарних шедеврів і підходять навіть для вживання в сирому вигляді.

20200515 02

Спаржа — здоровий снек

Аспарагус відмінно виручає, коли немає часу на приготування їжі. У сезон його збору, коли я весь час зайнята на фермі і немає можливості приготувати повноцінний обід, я завжди беру пару стебел фіолетового або зеленого аспарагуса, які не обов’язково готувати — для цього краще вибрати тонкі молоді пагони. Якщо в холодильнику є ще і хумус або залишки соусу з вечора, то разом з ними сирий аспарагус —  найшвидший і здоровий перекус. Також він відмінно поєднується з сиром, оливковою олією, листям салату, шпинатом і помідорами.

20200515 3

Корисний «склад» аспарагуса

Регулярне вживання цього овоча добре підтримує здоров’я — це ще одна причина моєї особливої ​​любові до нього. Наприклад, спаржа сповнена вітамінами групи В, які покращують пам’ять, увагу, допомагають знизити стрес. Велика кількість антиоксидантів, вітаміни А, Е, фолієва кислота — це головні складові рецепту для сяючої і пружної шкіри. Аспарагус можна вживати як мінерально-вітамінний комплекс, там є практично все для зміцнення імунітету, що так необхідно навесні.

У спаржі мало калорій і багато клітковини, тому з’їдене не відбивається на фігурі, позитивно впливає на травлення і при цьому надовго дає відчуття ситості.

Також аспарагус відомий тим, що відмінно очищає нирки, а це разом з усім перерахованим вище створює потужний детокс-ефект.

Зробіть його частиною щоденного меню

Я в цілому не відрізняюся кулінарними захопленнями, але до аспарагусу у нас в родині особливе ставлення, тому готувати його — вже всіма улюблений ритуал. Буває, що ми їмо аспарагус цілий день. Ось приклад недільного меню, коли ми з сім’єю цілий день вдома разом: на сніданок —  білий аспарагус з соусом, простий рецепт якого я розповідала вище, на обід —  суп з зеленого аспарагуса, а на вечерю — різотто або просто білий аспарагус із шинкою. У сезон ми можемо їсти цей овоч кожен день, і він ніколи не набридає.

Суп із зеленого аспарагуса (4 порції)

Вам знадобиться близько 1 кг спаржі, 1 цибулина, 5 чашок бульйону, вершкове масло, вершки, сіль та перець.

Відріжте 3-5 см верхівок аспарагуса. Відкладіть їх для прикраси страви. Поріжте стебла спаржі на шматочки довжиною 1 см.

Підсмажте цибулю в каструлі на слабкому вогні в 2 столових ложках вершкового масла, поки вона не стане м’якою.

Додайте шматочки спаржі, сіль і перець за смаком та смажте, помішуючи, протягом 5 хвилин. Долийте 5 чашок бульйону і варіть на повільному вогні, поки спаржа не стане м’якою, від 15 до 20 хвилин.

Поки готується суп, зваріть відкладені верхівки спаржі в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини, поки вони не стануть ніжними, потім злийте воду. Зварений суп подрібніть блендером і додайте вершки, сіль і перець. Доведіть його до кипіння. Перед подачею порції супу можна прикрасити окремо звареними верхівками спаржі.

20200515 04

Вечеря: різотто з зеленим аспарагусом і копченою фореллю

Для приготування вам знадобиться 200 г зеленої спаржі, 250 г рису, 100 г копченої форелі, півцибулини, бульйон, вершкове масло, оливкова олія, сіль та перець. Помийте зелену спаржу, відріжте тверді кінчики і поріжте її на шматочки. Обсмажте нарізану половину білої цибулі у суміші вершкового масла та оливкової олії в каструлі. Додайте спаржу до обсмаженої цибулі та, перемішуючи, тушкуйте протягом 5 хвилин.

Додайте рис в ту ж саму каструлю, долийте туди гарячий бульйон і варіть протягом 13-15 хвилин. Покладіть порізану на дрібні шматочки копчену форель і акуратно перемішайте. Додайте сіль, перець і невеликий шматочок вершкового масла за смаком. Подавайте гарячим.

2019.04.24 1

Аспарагус — не просто делікатес, а овоч майбутнього

Спаржа — продукт для активних людей, яким цікаво пробувати нове і підтримувати здорове харчування. Якщо в Європі він не сприймається як щось особливе, це просто традиційна весняна їжа, як у нас —  молода картопля, то в Україні —  це новий продукт, вибір якого відбувається усвідомлено.

Взагалі аспарагус відмінно вписується в сучасні гастрономічні тенденції, наприклад, вегетаріанство, вживання локальних фермерських продуктів, корисний фастфуд. Ось рецепт, який точно сподобається спортсменам і ЗОЖникам: змішайте в блендері ½ стиглого авокадо, ½ зеленого яблука, 4 стебла зеленої спаржі, ½ чашки шпинату, 1 ч.л. лимонного соку, 1 ч.л. меду —  і поживний яскраво-зелений смузі готовий!

20200515 06

Я думаю, що інтерес до аспарагуса в Україні буде рости і сприяти розвитку нашої гастрономічної культури, роблячи її більш європейською.