Розповідаємо про мільйон причин полюбити спаржу

У цього весняного овоча величезна кількість корисних для здоров’я властивостей. Аспарагус допомагає посилити імунітет, нормалізувати вагу. Він повний вітамінів A, C, E, K та B6, а також багатий на кальцій, протеїни та антиоксиданти.

useful aspar

Чим корисний аспарагус?

Аспарагус (спаржа) — один з небагатьох овочів, які володіють унікальним поєднанням корисних властивостей для всіх систем органів людини. А серед перших весняних овочів — мабуть, єдиний. Недарма його називають "їжею королів". Аспарагус можна любити за його неповторний смак, але наявність у ньому кількох десятків вітамінів і мікроелементів — це цінність, яка заслуговує на окрему увагу. У цій статті ми розповімо, чим корисний цей овоч. Перераховані властивості відносяться до всіх видів аспарагуса: білого, зеленого і фіолетового.

Мінерально-вітамінний комплекс

Аспарагус багатий вітамінами групи В, які важливі для профілактики серцево-судинних захворювань, підтримки гарної пам'яті та уваги. Спаржа містить навіть рідкісний вітамін В12, нестача якого може спровокувати пригнічений емоційний стан.
Вітамін С, який міститься в цьому овочі у великій кількості, грає важливу роль в підтримці імунітету.
Аспарагус є хорошим джерелом вітаміну К, який має вирішальне значення для коагуляції, що допомагає організму зупинити кровотечу після порізу. Стає в нагоді тут і цинк, необхідний для загоєння ран. Крім цього, вітамін К потрібен для здоров'я кісток, він сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, які також містяться в спаржі.
Аспарагус містить безліч антиоксидантів, в тому числі і вітамін Е, які допомагають зміцнити імунну систему, захищають клітини від шкідливої ​​дії вільних радикалів та борються зі старінням.
Вітамін А, що міститься в спаржі, необхідний для здорового зору, шкіри і волосся.
Фолієвої кислоти в аспарагусі більше, ніж в будь-якому іншому овочі. Вона робить шкіру гладкою і бархатистою, запобігає появі зморшок. Крім того, фолієва кислота підтримує нормальний розвиток плода, тому вагітним жінкам рекомендують вживати страви з аспарагуса.

Для здорових нирок
Амінокислота аспарагін, яка у великій кількості міститься в спаржі, має сечогінну дію, що робить овоч сильним діуретиком. Страви з аспарагуса сприяють виведенню з організму хлоридів, фосфатів, сечової кислоти і сечовини, тому корисні хворим на подагру і людям із захворюваннями сечовидільної системи.

Для доброго травлення
Як багате джерело клітковини аспарагус позитивно впливає на травні процеси, нормалізує перистальтику кишківника. Натуральний пребіотик інулін, який міститься в цьому овочі, живить мікрофлору кишківника, підтримуючи її захисні властивості в боротьбі з патогенними мікроорганізмами.

Дієтичний продукт
В аспарагусі міститься дуже мало калорій — всього 22 ккал на 100 грамів продукту. Тому його включають в багато дієт. Аспарагус сприяє виведенню зайвої рідини з організму, що також добре впливає на фігуру. Цей овоч відмінно підходить для здорових перекусів, які завдяки великій кількості клітковини на довгий час насичують організм і при цьому легко засвоюються.

Тепер ви напевно переконалися, що вживання аспарагуса — це профілактика багатьох захворювань і запорука гарного самопочуття.

І пам'ятайте: найкорисніша спаржа — це свіжа спаржа. Саме тому радять готувати сезонний локально вирощений аспарагус, оскільки в ньому зберігається найвищий відсоток вітамінів і мінералів. Насолоджуйтеся цим продуктом і будьте здорові!