Шафран


shafron 3

У серпні 2015 компанія «Агро-Фокус» запустила новий проект з вирощування українського шафрану в смт. Любимівка Каховського району Херсонської області.

Спеція шафран — це висушені рильця маточки квітки крокусу (Crocus sativus). Компанія «Агро-Фокус» на старті проекту придбала 2200 кг цибулин Crocus sativus у голландської компанії-професіонала з відбору і культивації цибулин шафрану. Частина цибулин була висаджена в теплицях (0,08 га), а інші головки були розсаджені у відкритому грунті на площі 0,18 га.

Пурпурний крокус цвіте всього пару тижнів восени і надзвичайно важливо за цей час встигнути зібрати квіти і підготувати маточки до висушування. У 2015 році період цвітіння шафрану в Любимівці розпочався 30 жовтня і тривав майже до 10 грудня. Вся робота зі збору шафрану й обробки квітів проходила виключно вручну. Збір квітів відбувається до сходу, поки маточки не стають сухими і ламкими під сонячними променями. Фермерам компанії «Агро-Фокус» вдалося зібрати перший урожай шафрану і після обробки в спеціальній сушильній шафі отримати 1240 г спеції шафрану, вперше вирощеного в Україні!

  • shafron 1
  • shafron 4
  • shafron 2

Врожай українського шафрану, вирощеного в Любимівці компанією «Агро-Фокус», можна назвати 100% органічним, тому що не було використано ніяких препаратів захисту від шкідників, а підкормленням в процесі висадки цибулин служив виключно гній. Навіть війна з бур'янами проводилася виключно вручну!

Спеція шафран використовується в кулінарії і для виготовлення кондитерських виробів. Шафран додає страві чудовий аромат і пряний смак з гіркими нотками. Ідеальним вважається поєднання шафрану з рисом в будь-якому вигляді, чи то різотто, плов або рисові пудинги. При приготуванні десертів, морозива, печива і коктейлів шафран служить як пряність, і як барвник.

Цього року компанія «Агро-Фокус» готова запропонувати шафран українського походження ресторанам та кондитерським України!

shafron