Час садити Crocus Sativus! Розповідаємо, як вирощувати спецію шафран

Початок вересня — ідеальний час для посадки цибулин Crocus sativus — шафранового крокусу. Розповідаємо про найдорожчу спецію на планеті і про те, як її виростити у себе на грядці.

20200901 01

Що таке шафран?

  • Делікатна, дуже цінна спеція, з лікувальними властивостями, призначається в гомеопатії, є відмінним барвником
  • Шафран — найдорожча спеція і тому дуже високорентабельна культура
  • Доступна, проста у вирощуванні і дуже гарно підходить для сімейного бізнесу
  • Низький обсяг врожаю, висока грошова вартість, не вимагає великих вкладень
  • Квітка шафрану складається з 6 фіолетових пелюсток, 3 жовтих тичинок і 3 рилець, які після висихання і дають спецію шафран
  • При правильному зберіганні в сухому темному місці, шафран може зберігатися багато років і навіть десятиліття, не втрачаючи свою цінність

Вирощування шафрану

  • Шафрановий крокус (Crocus Sativus) має зворотній вегетативний цикл, посадка в кінці серпня — початку вересня, листя з'являються в кінці вересня і рослина цвіте в жовтні — листопаді, потім стоїть зеленою всю зиму, а потім засихає до травня-червня наступного року
  • Шафрановий крокус (Crocus Sativus) — це стерильна рослина. Через диплоїдну природу і відсутність статевого розмноження селекційні роботи з ним не ведуться
  • Вегетативне розмноження бульб луковицями відбувається дуже повільно, що перешкоджає активному розширенню площ обробітку
  • Цибулини, висаджені на глибину 10-15 см, розмножуються щороку, і виробляють нові цибулини
  • Висаджуйте в добре дренований грунт, уникайте важкого глинистого грунту. Оптимальний рівень pH 5-8.
  • Шафран має бути посаджений на сонячному місці, особливо восени під час цвітіння
  • Підготуйте землю за допомогою культивування або ж оранки (на 20см) і додайте компост або ж гній. При використанні азотних добрив вони можуть бути внесені після висадки на поверхню
  • Висадка може бути як в ряд, так і на гряді
  • Цибулини шафранового крокусу (Crocus Sativus) можуть бути висаджені на глибину 10-15 см, відстань між цибулинами — 10 см
  • Густота посіву — приблизно 0.6 кг цибулин на 1 кв.м
  • Полив протягом весни і літа, під час формування цибулин
  • У разі заморозків в регіоні потрібно садити глибше, для кращого захисту від холоду
  • Молоді цибулини будуть рухатися вгору протягом 5-6 років, нові цибулини ростуть на місці старих цибулин
  • Контролюйте бур'ян, особливо після висадки
  • Тримайте грунт вологим, зрошуйте (поливайте) у вересні, якщо сухий грунт.
  • Рекомендується накривати агро-тканиною для захисту від морозів або використовувати пластикові тунельні теплиці
  • Контроль бур'яну вручну, якщо використання хімічних засобів неможливе
  • Вегетативний розвиток відбувається навесні. У цей час необхідно забезпечити водою і додатковим годуванням цибулини шафрану
  • Листя засихають в травні
  • Кожні 5-6 років необхідно викопувати і пересаджувати цибулини на нове місце!

20200901 02

Збір квіток і відділення 3 рилець від квітів

  • Збір квіток відбувається вручну, відділення 3 рилець шафрану з квіток також відбувається вручну. Якщо всі операції робити вручну, то виробництво 1 кг шафрану вимагає приблизно 250-350 людино-годин. Це зводиться до 3-4 грамів сухого продукту на годину
  • Збір квіток краще проводити рано вранці, коли квітка ще закрита, для збереження кращої якості
  • Для відділення рилець від квіток підійде будь-який стіл для роботи
  • Висушіть для досягнення ринкового (якісного) продукту.

Сушка

  • Нитки (рильця) повинні бути якісно висушені для зберігання
  • Сушка може бути зроблена при переміщенні рильця на сито в добре провітрюваному приміщенні при температурі 40-60 градусів за Цельсієм протягом 15 хвилин (добре провітрювана харчова сушарка, якщо використовувати духовку, то потрібно дверцята злегка відкрити, можна сушити на вулиці)
  • Після висушування нитки дуже легкі і легко ламаються
  • Свіжий шафран, навіть висушений, абсолютно позбавлений смаку. Його рекомендується помістити в герметичну щільно закриту ємність, подалі від світла, принаймні на місяць до вживання або продажу. Шафран може зберігатися протягом багатьох років при хороших умовах зберігання.

Комерційні питання

  • Приблизна оцінка врожайності з 1 гектара — 6-10 кг сухої спеції шафрану
  • Орієнтовна оптова ціна реалізації готової спеції — 1500-3000 євро на кг (*)
  • Найкращий спосіб — садити трохи щороку для забезпечення безперервного виробництва.

В даний момент країни, в яких інтенсивно вирощують шафран: Іран, Індія, Греція, Іспанія, Італія, Туреччина, Франція, Швейцарія, Ізраїль, Пакистан, Азербайджан, Китай, Єгипет, Японія, Афганістан і Ірак. Світове виробництво шафрану оцінюється в 205 тонн в рік. Іран вирощує понад 47 000 га шафрану, експортує 137 тонн в рік. Ринок збуту шафрану не є «прозорим» і шафран різного походження та якості має різну ціну. На даний момент оптова ринкова ціна коливається між 1600 і 2500 євро за кг.

20200901 03

З питань придбання цибулин шафрану або за уточненнями з вирощування звертайтеся за телефонами +380504422275 або +380683279621.