Зелена спаржа і білий аспарагус в Україні та в світі

Posted by Admin

2018.11.02 green white1

Спаржа (аспарагус) відноситься до сімейства лілейних і є близькою родичкою цибулі, часника, ріпи та гладіолуса, хоча і не нагадує своїх родичів ні зовнішнім виглядом, ні смаком. Це зелена трав'яниста рослина, з кучерявим або розгалуженим листям.

2018.11.02 green white2Аспарагус почали вирощувати ще в античні часи у середземноморському регіоні. Назва «аспарагус» походить від грецького слова «аспарог», що означає «паросток». Греки полюбляли смакувати страви з аспарагуса, але саме римляни започали культивацію цього вишуканого овоча. У 16-17 столітті мода на страви з аспарагусу розповсюджується і спаржу починають вирощувати у Північній Європі. Саме у цей період аспарагус набуває назву «королівський овоч», але ж спаржа стає незамінним овочем при королівському дворі. В Америку аспарагус потрапляє з колоністами, але його культивацію починають не раніше 19 століття. Для України аспарагус є новою агрокультурою, бо його культивацією почали займатися фермери в останні десять років.

Аспарагус - один з найсмачніших, корисних і найдорожчих овочевих культур. Одним з перших він зріє навесні, але ж збір врожаю молодих пагонів починається у середини квітня і триває до середини червня. У перші два-три роки після посадки дбають про рослину, додають мінеральні добрива, прополюють, розпушують ґрунт. У перші роки можна зібрати дуже лімітовану кількість пагонів. У перший рік збір врожаю йде два тижня, другий – один місяць, і тільки на третій рік після посадки увесь сезон збирають врожай спаржі.

2018.11.02 green white3Технологія вирощування білої і зеленої спаржі відрізняється тим, що біла спаржа росте повністю під землею. Навесні для білого аспарагусу готуються спеціальні гряди заввишки 25 см.  Також застовується чорна плівка, якою вкривають білий аспарагус від сонячних променів. Паростки білої спаржі акуратно відкопують руками або спеціальними лопатками, згодом підрізають таким чином, щоб грунт знову повернувся на греблю.

Ті паростки, яким дозволили вирости над землею, стають зеленеми. Зелену спаржу зрізають звичайним ножем, як тільки вона досягає 25 см над ґрунтом. Великі площі зеленої спаржі в Європі і Америці прибирає спеціальна збиральна техніка.

Культивація аспарагусу –це кропітка робота, що вимагає терпіння та наполегливої праці цілий рік. Фермери компанії “Агро-Фокус” з любов’ю та натхненням вирощують аспарагус, щоб українська спаржа “Gourmet з Любимівки” була найвищого ґатунку.

2018.11.02 green white4